Monday, July 25, 2011

Salam Ramadhan

Salam semua...

Giler kentang kan dah lama x update...Dah bersawang akunye blog, sbnrnye kan aku sgt malas nk update blog sbb rase mcm idea da kering nk story... Padahal every week ade je cite yg aku leh post, maaf ya...

Ok bulan puasa dah nk tiba seminggu je lagi...Anyway aku antara yg terawal nk ucapkan Selamat Berpuasa pada semua readers....Excited jugak nk sambut puasa kali nie,al-maklum la sbb this year untuk kali pertamanya aku berpuasa as wife for mr. zaid........ Leh buka puasa n bersahur ngn husband :) N the same time aku berkobar jugak nk wat biskut raya, keh keh keh......Kuatnye azam tahun nie...

Ape pun semoga ramadhan ini dapat membawa lembaran baru dalam hidup aku n husband.... Semoga kami tabah menghadapi segala dugaan yg mendatang..... Insyaallah

Ya Allah sesungguh engkau tuhan segala alam dan hanya engkau lah yang tahu yang terbaik untuk umat mu. Hanya pada engkau aku memohon semoga ramadhan ini membawa seri dalam hidupku dan suami. Amin

Friday, July 8, 2011

Popia Mak Nah

Salam Semua

Actually sebenarnya aku dah lama nk share resepi nie ngn uols semua...So hari nie aku share resepi popia mak nah. Ini bukan popia biasa yea, ini resepi mak aku yg reka n menjadi popia kegemaran kami sekeluarga. Hurm al-maklum la x lame lg da nk pose kan, aku rase korang leh ar try wat popia nie tok menu berbuka pose.

Bahan2
(Kuantiti bahan adalah bergantung kepada bape biji popia yg korang nk wat)

1. Sayur campur (1 pek kecik)
2. Daun sup (dalam 2 pokok yea) - Dipotong halus
3. Tauhu (potong dadu kecik2 yea)
4. Daging ayam (Prefer bahagian dada) - Dipotong kecik2
5. Telur 2 biji
6. 2 or 3 ulas bawang kecik - dihiris
7. 2 ulas bawang putih - dihiris
8. 1 biji lada merah - dihiris
9. Garam sekucup rasa or maggi cukup rasa

Antara bahan-bahannya (pic ni x semua ada tau bahan2 mcm senarai kat atas)

Cara2 nya


1. Goreng tauhu (gorengnye agak2 k, jgn kering sgt) pastu angkat
2. Masukkan ayam, goreng ayam tu sehingga masak
3. Masukkan bawang kecik, bawang putih n lada yang dah dihiris
4. Bila ayam n rencah yg lain telah sebati masukkan sayur campur pulak n kacau
5. Bila korang tengok semuanya da masak, masukkan tauhu plaks yea n kacau lg
6. Bila semua da sebati masukkan daun sup yg da hiris n kacau
7. Ha jgn terlupa plaks msukkan garam or letak maggi cukup rasa
9. Last sekali pecahkan telur yea n kacau.
    (Function telur supaya masa mkn ia tidak berderai jatuh)
10. Biarkan isi popia sejuk n after that boleh la gulung ngn kulit popia

Begini la rupanya inti popia yg telah siap dimasak
Colourful kan?? kekeke
Popia nie boleh simpan dalam peti sejuk yea.

Popia yg telah siap digulung

Tada!!!! Popia yg telah siap digoreng n sedap dimakan (makan ngn sos cili Life k)
Aummmmm mmg marvelous


Anyway selamat mencuba tau.

Friday, July 1, 2011

Qu Beijing - Part 6

Salam semua...

Haip giler lame la aku nk perabiskan cite pasal g Beijing nie.....Dh sampai kat Malaysia almost 3 week cite pasal Beijing x abis lg..... So sorry ea sape2 yg dok waiting2 cite last pasal Beijing, sibuk bangat. Almaklum la keje bertambun-tambun...

Ok bagi tidak melengahkan masa, chewah! Lets aku abiskan la entry melancong ke Beijing for the last... Ok hari last kat Beijing hanya tok dipagi hari...Flight kol 7.40pagi so si handsome boy soh berkumpul kat lobi kol 5.30pagi cz amik masa around 1 jam to airport n gedebak gedebuk ngn imegresen... Flight nasib baik x delay lg, dalam hati melonjak-lonjak nk balik sebab da rindu kat si mimi n si avatar...

Last pic with handsome boy b4 flight

Dalam train nk g international airport area




View dari dalam flight

Akhirnya smpai jugak kat Malaysia, rindu bau Malaysia u...kekeke.... Smpai kat Malaysia mak terus soh g R&R Dengkil, die kate nk makan asam pedas...Rindu giler xdpt mkn makanan malaysia seminggu...


END OF STORY AT BEIJING
 

Noly Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal